De 5 voordelen van een Scrum team

De afgelopen jaren zijn Agile frameworks enorm in populariteit gegroeid. Wij gebruiken Scrum sinds 3 jaar en dit bevalt erg goed. In deze blog leggen we uit wat Scrum is en wat de 5 voordelen zijn van een Scrum team voor jouw organisatie.

Wat is Agile?

De letterlijke vertaling van Agile is ‘behendig’ en ‘lenig’. Agile staat niet voor één framework, maar een verzameling frameworks die complexe projecten opdelen in korte en overzichtelijke iteraties van 1 tot 4 weken. Naast Scrum zijn populaire agile frameworks onder andere Kanban en eXtreme Programming. Agile is inmiddels zo populair dat het ook wordt gebruikt in andere sectoren dan IT, zoals HR, Finance en marketing.

Wat is Scrum?

Scrum is een werkwijze om op een effectieve en flexibele manier software te ontwikkelen. Scrum bevat dagelijkse stand-ups en sprints met een sprint planning. Retrospectives aan het eind van elke sprint zorgen voor reflectie en evaluatie. Het doel is om elke sprint (1 tot 4 weken) een ‘shippable product’ af te leveren, dus een product dat volledig getest is en daadwerkelijk live gezet. Een Scrum team bestaat idealiter uit 3-7 personen en bevat een Scrum master, een product owner en het development team. De backlog is de to-do lijst. Het hele team werkt eraan om een hoogwaardig product te ontwikkelen dat gebruiksvriendelijk is en voldoet aan de klantwens en op een effectieve manier gebouwd is.

null

Wat is Jira?

Jira is een projectmanagement tool voor teams die agile werken. Met Jira kan iedereen in je team software plannen, volgen en releasen. Jira is met 30 miljoen gebruikers de meest populaire tool hiervoor, die constant doorontwikkeld wordt. Wij gebruiken Jira en zijn erg tevreden over de tool. 

De 5 voordelen van een Scrum team

Scrum teams zorgen voor snelle, flexibele oplossingen die passen bij de constant veranderende marktomstandigheden waarin bedrijven opereren. 

1: hogere kwaliteit 

Een gespecialiseerd team weet net even meer. Het verschil tussen een goede en briljante webapplicatie zit hem in de ervaring en samenwerking van het team die het uitvoert. Een team van verschillende programmeurs met hun eigen specialiteiten is daarom essentieel. Door het reviewen van elkaars werk wordt het product uitvoerig getest voordat het live gezet wordt. Dit zorgt voor een hoge kwaliteit.

2: hogere productiviteit

Omdat een Scrum team langere tijd samenwerkt, wordt het team steeds beter. Door te werken met sprintplanningen en pokersessies weet het Scrum team precies hoeveel het kan realiseren in een sprint. De retrospectives zorgen ervoor dat problemen op tijd aan het licht komen en opgelost worden. Dit betekent dat een ingespeeld Scrum team veel sneller werkt dan een team die niet agile werkt. Dit zorgt voor een hoge productiviteit.

3: kostenbesparing

In Scrum is de scope van het project variabel maar tijd en kosten zijn constant. Dit is een groot verschil met de traditionele benaderingen waarbij de ‘scope’ (de omvang van het project) constant is maar de tijd en kosten variabel zijn. Door de focus op tijd en kosten en complexe projecten op te delen in sprints van 1 tot 4 weken worden geen overbodige gebouwd, wat tijd en geld bespaard.

4: alles draait om business value 

Dit vereist een goede samenwerking tussen de business/marketing en development afdelingen. Door een goede voorbereiding en intensief contact tussen opdrachtgever en het scrum team wordt ervoor gewaakt dat de juiste dingen gebouwd worden. Voorafgaand elke sprint is er een sprint planning, waarin aan de hand van de positieve impact op de business en de complexiteit van het te bouwen onderdeel wordt bepaald hoe hoog het op de to-do list komt te staan. Het resultaat is een project wat inhoudelijk wel kan veranderen (maar niet binnen de huidige sprint!), en daarmee altijd voldoet aan de behoefte van de klant. 

5: Elke sprint een oplevering

Het voordeel van een Scrum team is dat na elke sprint (1 tot 4 weken) een product wordt afgeleverd dat voldoet aan de Definition of Done (DoD). Dit betekent dat het getest is door het team en de klant en dat aan het eind van de sprint het resultaat live gezet wordt. De voortgang van het project is daarmee super zichtbaar.

Scrum as a Service

Als je organisatie snel een kwalitatief goede oplossing zoekt voor een complexe webapplicatie kan het contracteren van een Scrum team (Scrum as a Service) een goed idee zijn. Het Scrum as a Service bestaat uit gemotiveerde en zelfsturende teamleden. En het inhuren van een scrum team kan naast bovengenoemde voordelen extra besparingen opleveren, omdat het team flexibel op- en af te schalen is, en een eigen development team niet. 

Meer weten? Jeroen vertelt je er graag meer over!

team lid
19 januari 2022, doorRuud Raaijmakers