10 gratis tools om de snelheid van je website te testen

Snelheid is een van de meest belangrijke factoren voor een goede gebruikerservaring van je website en vindbaarheid in zoekmachines. Dit kan dan ook op veel verschillende manieren gemeten worden. Om je op weg helpen: wij hebben 10 gratis tools op een rijtje gezet, waarmee jij de snelheid van je website meteen kan testen!

1. Google Pagespeed Insights

๐Ÿ‘‰๐Ÿผ https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Google Pagespeed Insights is een van de meest bekende tools en ontwikkeld door Google zelf. Pagespeed Insights geeft je een score voor de door jou opgegeven URL. Aan de hand van deze score kan je zien hoe optimaal de snelheid van je webpagina is. Vervolgens geeft het rapport ook aan waar verbeterpunten zitten. Je kan frame voor frame zien wat er geladen wordt bij het bezoeken van jouw webpagina. In het rapport worden verschillende afbeeldingen getoond, die laten zien hoe snel je webpagina wordt opgebouwd voor de gebruiker. Ook handig: het ook mogelijk om te switchen tussen mobiele- of desktop weergave. Met name de score op mobiel is van belang, omdat Google steeds weer waarde hecht aan de snelheid en gebruiksvriendelijkheid van mobiele website.ย 

Deze tool maakt overigens gebruik van Lighthouse. Dat is een open-source tool voor het meten van de kwaliteit van webpaginaโ€™s. Vele tools op het web maken hier gebruik van.

2. GTmetrix

๐Ÿ‘‰๐Ÿผ https://gtmetrix.com/ย 

GTmetrix is een vergelijkbare tool als Pagespeed Insights. Het maakt dan ook, net als Pagespeed Insights, gebruik van Lighthouse. GTmetrix biedt een betere visualisatie van het laden van jouw webpagina. Je kan precies zien waar belangrijke momenten plaatsvinden. Denk hierbij aan de First Contentful Paint (eerst ingeladen blok), Largest Contentful Paint (het grootste blok dat moet worden ingeladen) en de Time to Interactive (laadsnelheid). Ook geeft GTmetrix een handig overzicht van alle prestaties van je website. Je kan bijvoorbeeld zien na hoeveel seconden de First Contentful Paint gedetecteerd is.

3. Pingdom Website Speed Test

๐Ÿ‘‰๐Ÿผ https://tools.pingdom.com/ย 

Pingdom heeft veel functionaliteiten die je ook bij andere tools ziet. Uniek aan deze tool is een overzicht van alle toegepaste codes en andere content-types. In een tabel wordt met percentages aangegeven waar je website uit bestaat. Denk hierbij aan HTML, CSS, JavaScript en verschillende fonts. Dit kan erg handig zijn voor het analyseren van de grootte van je webapplicatie. Misschien ontdek je dat je wat minder CSS op je website moet gaan inladen?

4. DareBoostย 

๐Ÿ‘‰๐Ÿผ https://www.dareboost.com/en/analysis

Een simpele tool met een duidelijk overzicht van alle verbeterpunten voor je website. Ze geven veel informatie over wat je kan zou kunnen aanpakken om de laadtijden sneller te maken, maar niet veel SEO-gerelateerde tips. Je moet daarnaast een account aanmaken om vaker gebruik te maken van de tool. Voor betalende gebruikers zijn een aantal extra geavanceerde analyses beschikbaar.

5. WebPageTest

๐Ÿ‘‰๐Ÿผ https://www.webpagetest.org/

Deze tool is erg gedetailleerd en daarom misschien wel vergelijkbaar met Google Pagespeed Insights. De interface is echter heel rommelig en druk, maar je kunt er veel informatie uithalen.ย 

WebPageTest toont uitgebreide grafieken, tabellen en statistieken over de prestaties en laadtijden van je website. Ze gebruiken daarbij veel SEO-gerelateerde termen. Daarnaast kan je kiezen welke browser je wil simuleren. Als het nodig is kan je je websites hiermee optimaliseren voor bepaalde browsers.

6. Dotcom-tools

๐Ÿ‘‰๐Ÿผ https://www.dotcom-tools.com/website-speed-test.aspx

Wil je zien hoe je website vanuit verschillende locaties in de wereld presteert? Dan komt deze tool goed van pas! De speedtest van Dotcom-tools toont een handig overzicht van de laadtijden in allerlei hoofdsteden, bijvoorbeeld: Londen, Amsterdam, Seattle en zelfs Beijing.ย 

Deze tool voert ook een repeat-visit uit. Het stuurt verschillende aanvragen in een korte tijd naar de webserver. In feite is dit een simulatie van veel verschillende gebruikers die allemaal tegelijkertijd de website bezoeken (geen caching dus). Je kan vervolgens zien hoe je snel je website blijft, of hoe traag het wordt, door deze stresstest.

7. Uptrends

๐Ÿ‘‰๐Ÿผ https://www.uptrends.com/tools/website-speed-test

De page speed test van Uptrends geeft je de mogelijkheid om heel veel in te stellen. Je kan kiezen op wat voor apparaat je wil testen, welke grootte het scherm moet hebben en in welke browser. Wil je gaan testen voor specifieke devices? Dan is deze tool een goede oplossing!

8. Isitwp Speed Test

๐Ÿ‘‰๐Ÿผ https://www.isitwp.com/free-website-speed-test-tool-for-wordpress/

Isitwp Speed Test is vergelijkbaar met Google Pagespeed Insights. Deze tool biedt niet veel nieuwe functionaliteiten, maar is toch makkelijk te gebruiken. Het genereert een duidelijk overzicht van alle gebeurtenissen bij het laden van de webpagina, bijvoorbeeld wanneer bepaalde JavaScript-bestanden worden geladen en hoe lang dit duurt.

9. KeyCDN Speed

๐Ÿ‘‰๐Ÿผ https://tools.keycdn.com/speed

Een simpele tool die voor elk bestand aangeeft hoe lang het downloaden heeft geduurd. Daarnaast kijkt deze tool ook naar de response van je webserver. Het zal een waarschuwing geven wanneer je server geen text/html, maar text/plain aan de browser terugkeert.

10. Google Chrome DevTools

๐Ÿ‘‰๐Ÿผ (Rechtermuisknop op de webpagina, klik op โ€˜Inspecterenโ€™)

De inspectie-tools? Die worden toch alleen gebruikt door ontwikkelaars? Meestal wel, maar ook daarmee kan je de snelheid van een webpagina testen. Onder het tabje โ€˜Networkโ€™ kan je meten hoe lang de pagina bezig is met laden. Refresh de pagina even, en je zal zien wanneer bepaalde bestanden worden opgehaald.ย 

Het is over het algemeen allemaal redelijk technisch. Je zal dus geen onderdelen als SEO-gerelateerd adviezen kunnen bekijken. Deze tool wordt dan ook meestal gebruikt om HTTP-requests vanuit de code van webapplicaties in te zien. Wanneer deze afgevuurd worden zullen ze daar in detail zichtbaar worden.

Conclusie

Gelukkig zijn er veel verschillende platformen beschikbaar die jou helpen bij het optimaliseren van de snelheid van je website. Je hoeft je als marketeer of ontwikkelaar geen zorgen te maken over hoge kosten of gekke abonnementen. De bovenstaande tools bieden veel statistieken, feedback en SEO-tips. De volgende stap is dan natuurlijk het doorvoeren van eventuele snelheid-optimalisaties.

Ben je niet heel bekend met dit onderwerp? Weet je niet wat je aanmoet met de feedback van jouw gekozen snelheid-tool? Of wil je dit werk volledig aan professionals overlaten? Blue Flamingoโ€™s kan hier ondersteuning bij bieden!