10 SEO trends voor 2022

Elk jaar zijn er nieuwe ontwikkelingen omtrent SEO, dus ook voor komend jaar staat er genoeg op de planning. Zo worden kunstmatige intelligentie en gesproken zoekopdrachten steeds relevanter. Het is dan ook zéker nuttig om je als bedrijf voor te bereiden en aan te passen aan deze nieuwe SEO trends voor 2022. Blue Flamingos heeft ze voor jou op een rijtje gezet.

 

SEO trends 2022

1. Belang van kunstmatige intelligentie

Artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) zal steeds belangrijker worden in de komende jaren. Kunstmatige intelligentie verandert de manier van interactie tussen gebruikers en online content. Het voordeel van "AI" is dat het minder foutgevoelig is en het opent nieuwe deuren wat betreft businesskansen. Aan de andere kant kan het toepassen van kunstmatige intelligentie kostbaar en tijdsintensief zijn. Het is nuttig om Google's AI algoritme in de gaten te houden, aangezien het een groot effect op SEO in 2022 zal hebben. De “AI voice search” zal steeds meer gebruikt worden. Dit is wel afhankelijk van de laadtijd van je website. 

2. De relevantie van featured snippets 

Een featured snippet wordt meestal bovenaan de zoekresultatenpagina van Google getoond. Het kan zijn dat deze op de tweede of derde positie verschijnt. Deze snippet toont een antwoord op de gegeven zoekopdracht. Featured snippets kunnen eveneens een video bevatten. In 2022 zullen featured snippets nog prominenter aanwezig zijn. Het nadeel van featured snippets is dat het antwoord op de zoekopdracht al gevonden is zonder door te klikken naar de pagina. Het is dan ook van belang om kwalitatief hoogstaande content aan te bieden die de gebruiker verleidt naar je website. 

3. Mobielvriendelijkheid van je website

Nog een ‘ongoing’ SEO trend voor 2022 is de mobielvriendelijkheid van je website. Test de effectiviteit van je mobiele website met Google's gratis tool. Aangezien het grootste gedeelte van het internetverkeer via de mobiele telefoon komt, mag een mobielvriendelijke website niet ontbreken. Dit zorgt voor meer bezoekers en een langere gebruiksduur van je pagina's. Dus het is relevant om de structuur van je website zo in te delen dat een mobiele gebruiker er goed mee overweg kan. Is de tekst bijvoorbeeld in een oogopslag leesbaar? Dan heeft dit een positief effect op jouw mobiele website indexering van Google. 

 

SEO trends 2022

SEO trends 2022: mobielvriendelijkheid van je website

4. Hoe meer content, hoe beter!

Langere content van 3.000+ woorden krijgen over het algemeen meer verkeer. Bovendien is de kans groter dat ze backlinks krijgen. Een onderzoek naar contentlengte van SerpIG resulteerde in een interessante uitkomst. Hierbij werd gekeken naar de gemiddelde lengte van de top 10 resultaten in Google. De eerste positie had gemiddeld 2.416 woorden en de tiende positie had er 2.032. Google ziet dus liever contentrijke websites. Aan de andere kant berekent Google jouw positie niet alleen op basis van het aantal woorden. De content moet ook écht waardevolle en volledige tekst en relevante "title and description tags" bevatten.

5. Focus op de “EAT” principes

De “EAT” principes worden alsmaar nuttiger in 2022. EAT staat voor: expertise, authoritativeness en trustworthiness, in andere woorden: hoe betrouwbaar is jouw website? Het is tegenwoordig een van de belangrijkste rankingfactoren. Wanneer een website de EAT principes toepast, zal Google nog beter in staat zijn om gebruikers betrouwbare informatie voor te schotelen. Het zorgt er uiteindelijk dan ook voor dat jouw pagina's hoger scoren in Google en dat gebruikers geen onjuiste informatie te zien krijgen.

6. Opkomst van Google Lens

Google Lens is een beeldherkenningstechnologie die relevante informatie over voorwerpen laat zien wanneer deze gescand worden. 10.1% van het verkeer komt uit Google afbeeldingen. Vanwege de steeds verbeterende afbeeldingskwaliteit scannen gebruikers liever voorwerpen met Google Lens. Afbeeldingen zijn over het algemeen belangrijk voor je SEO score. Het haalt gebruikers over om bijvoorbeeld een product te kopen. Zorg er eveneens voor dat afbeeldingen een relevant alt text hebben en dat er infographics en watermerken te zien zijn. Dit zorgt uiteindelijk voor een betere marketing funnel.

 

SEO trends 2022
SEO trends 2022: Google Lens

7. Core Web Vitals

Google focust steeds meer op gebruikerservaringen van websites. Hierdoor zijn de Core Web Vitals in het leven geroepen. Deze meten de gebruikerservaring op websites. Het bestaat uit 3 verschillende metrics: Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) en Cumulative Layout Shift (CLS). Kortom, er wordt gekeken naar de laadsnelheid, het reactievermogen en de visuele stabiliteit van een webpagina. Google is in mei 2021 begonnen met het opnemen van de Core Web Vitals als ranking factor. Elke metric krijgt een score: “slecht”, “moet worden verbeterd” of “goed”. Het is dus nuttig om dit bij te houden als marketeer.

8. Spraakgestuurde content wordt steeds relevanter

Spraakgestuurde content, oftewel “Voice Search SEO”, richt zich op het zoeken op basis van gesproken woorden. Dit komt steeds vaker voor, met name door jongere internetgebruikers. Wanneer je SEO toepast op spraakgestuurde content zal je focussen op zoeken met gesproken worden. Zo is het logisch dat een gesproken zoekopdracht gemiddeld langer zal zijn dan een getypte zoekopdracht. Daardoor is het handig om bij “Voice Search SEO” te focussen op lange zoektermen. 

9. SEO in een “Headless CMS”

Bij een “Headless CMS” zal de front-end, oftewel de visuele weergave, losgekoppeld zijn van de back-end: de “achterkant” van de website. Ze fungeren dan ook niet langer in dezelfde codebase. Door middel van API’s zal de content worden opgehaald van een centrale plek. Een “Headless CMS” is handig voor websites die veel content hebben, vooral op het gebied van het managen en onderhouden van content. In zo’n content management systeem ontbreken standaard de SEO functionaliteiten van een regulier CMS. Deze zul je er zelf in moeten bouwen. Op zoek naar een headless CMS met SEO functionaliteiten? Neem gerust contact met ons op.

10. SEO in coronatijd: is dit hét moment voor optimalisatie?

De coronatijd is hét moment om te gaan focussen op SEO (optimalisatie). Ondanks dat veel bedrijven de hand op de knip houden, is SEO wel degelijk interessant om in te investeren. SEO heeft namelijk een lange termijn effect waarbij jouw website hoger zal scoren in Google en uiteindelijk meer omzet zal genereren. Ook zijn meer mensen online aankopen gaan doen in coronatijd, nog een reden om je te verdiepen in “Search Engine Optimization”. Let hierbij niet alleen op de geschreven content, maar ook op de techniek in de back-end en de website-autoriteit. 

 

SEO trends 2022
SEO trends 2022: SEO in coronatijd

Blue Flamingos zorgt ervoor dat jij boven in de rankings van Google komt te staan. Geïnteresseerd in onze SEO kennis? Of andere diensten op het gebied van development en marketing? Neem dan contact met ons op! 

 

1. Kunstmatige intelligentie

2. Featured snippets

3. Mobielvriendelijkheid

4. Langere content

5. EAT-principes

6. Google Lens

7. Core Web Vitals

8. Spraakgestuurde content

9. Headless CMS

10. SEO in Coronatijd

Hoger scoren in Google dan de concurrentie?
Laat onze SEO experts je helpen!