5 updates in Strapi V4 (Headless CMS)

Strapi is eind vorig jaar met een grote nieuwe update gekomen: V4. Deze versie van het Headless CMS brengt veel verbeteringen met zich mee, zowel qua look en feel als op technisch gebied. Hieronder nemen we de belangrijkste nieuwe onderdelen van de nieuwste versie van Strapi met jullie door.

 

 

1. Het nieuwe uiterlijk van Strapi V4 

In het nieuwe uiterlijk van Strapi V4 is er op het gebied van de look en feel veel veranderd. Strapi heeft een nieuw uiterlijk (UI) en er is beter nagedacht over de gebruikerservaring (UX).

Strapi V4 voorbeeld nieuwe UI

2. Meer plugins in Strapi dankzij de Plugin API en Strapi componenten

In Strapi V4 is het eenvoudiger om plugins te ontwikkelen door de nieuwe Plugin API en Strapi componenten. De componenten die de makers zelfs gebruiken om Strapi vorm te geven zijn nu ook te gebruiken door de gebruikers van Strapi.

 

De plugin API is het gedeelte dat het voor ontwikkelaars makkelijk maakt om uitbreidingen op de functionaliteit van Strapi te bouwen. In V4 heeft Strapi ervoor gezorgd dat dit gedeelte een stuk aantrekkelijker is geworden voor ontwikkelaars. In de vorige versie was een ontwikkelaar verbonden aan een bepaalde bestandsstructuur. In de nieuwe versie is dit veranderd. Een ontwikkelaar kan nu zijn eigen structuur bepalen en is dus een stuk vrijer in hoe de plugin kan worden opgebouwd.

 

Wij verwachten dat er een stuk meer community plugins bij gaan komen omdat het een stuk makkelijker is om een plugin te bouwen en om deze aan te bieden. Strapi komt namelijk binnenkort met een nieuwe plugin marketplace waar iedereen zijn plugin gemakkelijk aan kan bieden.

 

 

Het nieuwe Strapi V4 design systeem

 

3. Database query engine performance verbeterd in V4

De “Database query engine” is de eerste technische verbetering in Strapi V4 waar we het over gaan hebben. Deze query engine zorgt ervoor dat er data opgehaald kan worden uit de database. Ook zorgt de engine voor het filteren van data. Er zijn een heleboel performance verbeteringen uitgebracht ten opzichte van de vorige versie van Strapi. Je kunt dus een nog sneller CMS en API verwachten als je migreert.

 

Verder is het aanroepen van een query versimpeld en een stuk begrijpelijker geworden. Een voorbeeld van een uitgebreide query kun je in de onderstaande afbeelding vinden.

 

Nieuwe database query engine in Strapi V4

4. Opknapbeurt voor REST en GraphQL API’s van Strapi 

De REST en GraphQL API’s hebben ook een opknapbeurt gekregen in Strapi V4. Bij de REST API kan nu bijvoorbeeld precies aangegeven worden welke velden je terug wilt krijgen, welke relaties je terug wilt krijgen en waar je op wilt sorteren. Het is zelfs mogelijk om aan te geven waar je op wil filteren. Verder zijn de responses gestandaardiseerd en hebben deze een beter standaard format.

 

GraphQL had in de voorgaande versies van Strapi nogal wat performance issues. Het was vaak een stuk langzamer vergeleken met exact dezelfde REST API call. Dat had vooral te maken met relaties die vaak opgehaald werden terwijl het niet nodig was. De GraphQL plugin is volledig opnieuw geschreven en is daardoor ook een stuk sneller geworden.

 

API tokens

Ook een nieuwe feature die is toegevoegd aan Strapi V4 zijn API tokens. Je kunt deze gebruiken om te een applicatie toegang te geven tot beveiligde gedeelten van je API. In vorige versies moest je daar API user voor inloggen, de JWT token gebruiken om te authenticeren bij API calls en ook nog het verlopen van de keys bijhouden en afhandelen. De komst van API tokens maakt dit allemaal een stuk makkelijker!

 

5. Last but not least: Foutafhandeling gestandaardiseerd

Een kleine maar zeker geen overbodige toevoeging is het afhandelen van fouten. Strapi heeft in V4 de error codes gestandaardiseerd zodat wanneer er een fout optreed, je precies weet wat er aan de hand is.

 

Conclusie

Met Strapi V4 is er een hele mooie stabiele basis neergezet. Duidelijk is dat dit de versie is waar op doorgebouwd gaat worden en de toevoegingen die gemaakt zijn zorgen ervoor dat de Headless CMS een stuk professioneler is geworden. Vooral de standaardisatie en performance updates zorgen ervoor dat wij verwachten dat Strapi een hele mooie toekomst tegemoet gaat en een hard op weg is zich te mengen in de populaire CMS platformen. Check ook ons artikel over de voordelen van Strapi vs Wordpress.

 

Wil je meer weten over Strapi en hoe het voor jouw bedrijf van toegevoegde waarde kan zijn? Of gebruik je al V3 en wil je hulp met migreren naar V4?

 

Voor alle Strapi gerelateerde vraagstukken kun je bij onze experts terecht!

 

team lid
19 januari 2022, doorJelmer Visser