logo

Van crisis naar kans: het ontstaan van Blue Flamingos

Overige

Het is maart 2020. De eerste coronabesmettingen zijn in Nederland en de overheid kondigt allerlei maatregelen aan. Niezen in je elleboog, geen handen meer schudden en 1,5 meter afstand houden van anderen. Niet veel later volgt de lockdown. Ook de reisbranche komt in één klap tot stilstand. Grenzen gaan dicht, vliegtuigen blijven aan de grond en vakantieplannen worden massaal geannuleerd. 
 

Voor weflycheap betekent dat 100% omzetverlies. Wat nu? Bij de pakken neerzitten? Nee, dat is niets voor Ruud en Eelko. Ze zijn niet voor niets ondernemers in hart en nieren. Samen met het team zetten ze de schouders eronder. Ze gaan op zoek naar een plan B. Met de B van Blue Flamingos.
 

Hoe je in crisistijden een succesvol marketing- en developmentbureau opzet? Mirjam wilde het weten en vroeg Ruud het hemd van het lijf.

hero-bg

Mirjam Heerink

Contentstrateeg

Gepubliceerd op

08 Apr. 2025

Het was maart 2020, de eerste persconferenties volgden elkaar op. Had je meteen door hoe serieus dit was voor weflycheap?

"Nee, in eerste instantie dachten we dat het allemaal wel mee zou vallen. Het zouden een paar lastige weken worden, maar daarna was het weer business as usual. Althans, dat dachten we. Eelko en ik zaten op kantoor, terwijl de rest van het team thuiswerkte. Maar toen de lockdown werd verlengd en de grenzen gesloten bleven, begonnen we in te zien dat dit geen kwestie van weken, maar van maanden – misschien wel jaren – zou worden."

Gingen jullie toen meteen op zoek naar nieuwe manieren om inkomsten te genereren? 

"In eerste instantie gingen we ons meer richten op vakanties in Nederland. Maar al snel merkten we dat dat niet genoeg was om het bedrijf overeind te houden. We moesten een drastische beslissing nemen. Er moest een nieuw verdienmodel komen, en snel ook."

Hoe pakten jullie dat aan?

"Het begon met een brainstorm met onze medewerkers. We vroegen onszelf af: wat kunnen we goed? Waar liggen onze krachten? Er kwamen allerlei ideeën op tafel: een webshop beginnen met spatschermen of boxen verkopen voor teamuitjes. De digitale wijn- en bierproeverijen en pubquizzen waren toen erg populair. 

Maar uiteindelijk beseften we dat de kracht van ons team ergens anders lag. We hadden developers en marketeers in huis. Waarom zouden we daar geen gebruik van maken? Zo ontstond het idee voor een digitaal bureau. De naam Blue Flamingos hadden we eerder al bedacht, toen Eelko ook het idee had om iets nieuws te beginnen."

Hoe gingen die drie maanden in de praktijk?

"Het was spannend. Dit was compleet nieuw voor ons. Koude acquisitie doen, bedrijven benaderen, dat lag best buiten onze comfortzone. Maar we hadden geen keus. Bovendien hadden we onszelf drie maanden gegeven om substantiële nieuwe inkomsten binnen te halen. Anders zouden we het simpelweg niet redden. Dat wisten onze medewerkers ook. 

We moesten bedrijven overtuigen om onze klant te worden, zonder te laten merken dat we in zwaar weer zaten. Een beetje bluffen moet je dan wel. We waren immers net een nieuw bureau. We zeiden: ‘Kijk naar weflycheap, we hebben al bewezen dat we een succesvol online platform kunnen bouwen. Dat kunnen we ook voor jou doen.’ Op die manier wilden we ze overtuigen.”

Werkte dat?

"Onze eerste klanten kwamen deels via ons netwerk en dat van ons team en deels via koude acquisitie. We hadden een gunfactor. En die hadden we ook echt nodig, want we hadden niets. Geen logo op de deur, geen goede website. Zie dan maar eens het vertrouwen te winnen. 

Soms kregen we opdrachten toegeschoven omdat andere bureaus te druk waren. Daardoor konden we werken voor Toelevering Online en Voskamp. Ook voor Uitgekookt konden we vrij snel aan de slag. Het mooie is dat al deze bedrijven nog steeds klant bij ons zijn."

Binnen drie maanden wisten jullie Blue Flamingos van de grond te krijgen. Had je verwacht dat het zo’n succes zou worden?

"Nee, zeker niet in zo’n korte tijd. Maar het team was echt fantastisch. Iedereen voelde de urgentie en nam verantwoordelijkheid. We waren transparant over de risico’s en dat creëerde een enorme betrokkenheid. Het bizarre is dat we in die drie maanden een bedrijf hebben opgezet, terwijl je daar normaal wel twee jaar over doet."

En nu, vijf jaar later?

"Inmiddels is Blue Flamingos een volwassen bureau. We groeien nog steeds en werken met een team van specialisten aan gave projecten. En het mooie is: weflycheap bestaat ook nog steeds. Die twee bedrijven bestaan nu naast elkaar en vullen elkaar op bepaalde vlakken zelfs aan."

"Terugkijkend is het een bizarre wending geweest, maar ik ben dankbaar dat we toen die stap hebben durven zetten. De belangrijkste les? Doe het niet alleen, wees transparant en geloof ergens in. En misschien nog wel het belangrijkste: mensen willen je graag helpen, als je ze de kans geeft.”