Core Web Vitals

Gebruikservaring als ranking factor. Het komt er nu echt aan. Vanaf mei 2021 rolt Google een nieuwe update uit die de Core Web Vitals meeneemt als ranking factor. Ben jij er klaar voor?

Dat Google User Experience (UX) belangrijk vindt was al lange tijd bekend. Sinds enige tijd zijn de Core Web Vitals ook in in de pagespeed test van Google te vinden. Google heeft nu een release datum aangekondigd: mei 2021. Vanaf dit moment worden de Core Web Vitals als rankingfactor meegenomen en heeft het impact op je SEO posities. Wij zijn van mening dat dit grote verschuivingen gaat geven in het huidige speelveld. Google gaat zelf testen met een icoontje om te laten zien dat een website aan de Core Web Vitals voldoet. Dat geeft het belang van Google aan een goede Page Experience wel aan. 

Onze developers hebben ruime ervaring om deze technische SEO punten snel voor jou te verbeteren zodat jij klaar bent voor mei 2021!

Wat zijn de Core Web Vitals?

De Core Web Vitals bestaan uit 3 elementen. Namelijk de Largest Contentful Paint, de First Input Delay en de Cumulative Layout Shifts. Hieronder leggen we per stuk uit wat het betekent. 

Largest Contentful Paint (LCP)

De LCP is het grootst weergegeven blok content binnen de viewport van een website. Dit kan een tekstblok zijn, maar is veel vaker een afbeelding. De LCP moet onder de 2.5 seconden zitten om de test voor de Core Web Vitals te doorstaan. Dat betekent dat deze binnen 2.5 seconden helemaal ingeladen moet zijn. Een mogelijk trucje om dit te verbeteren is om de afbeelding van de LCP lokaal te hosten en hardcoded in te laden, op deze manier hoeft er niet een externe call te worden gemaakt wat al aanzienlijk in de tijd scheelt. 

First Input Delay (FID)

First Input Delay (FID) meet de tijd vanaf het moment dat een gebruiker voor het eerst interactie heeft met een website (dwz wanneer ze op een link of knop klikken) tot het moment waarop de browser daadwerkelijk in staat is om op die interactie te reageren. Dus hoe snel reageert de browser op een eerste actie (interactie) van een gebruiker. Hier mag volgens Google niet veel vertraging in zitten, dit moet namelijk onder de 100ms blijven om de test voor de Core Web Vitals te doorstaan. 

Cummulative Layout Shifts (CLS)

Niet zozeer de belangrijkste, maar optisch wel de meest irritante voor een eindgebruiker. Iedereen kent het wel dat de layout verspringt door het inladen van banners, afbeeldingen, video's of andere Javascrip elementen. Hier mag volgens Google niet te veel verschuiven, dit moet namelijk onder de 10%  blijven om de test voor de Core Web Vitals te doorstaan. 

Een voorbeeld van een website die dit momenteel dramatisch doet is Voetbalprimeur.nl. De advertentie op de homepage wordt ingeladen nadat de rest al is ingeladen, wat voor enorme verschuivingen zorgt op mobiel. De CLS is dan ook 56%. Echter is dit vrij makkelijk te fixen door de voor de advertentie standaard ruimte te reserveren. Op die manier zal de CLS direct onder de 0,1 komen. 

Voetbalprimeur CLS

 

Gelukkig heb je nog een paar maanden om wat zaken te fixen. Wij hebben de kennis en know how om je hierbij te helpen! Onze developers hebben ruime ervaring om deze technische SEO punten snel voor jou te verbeteren zodat jij klaar bent voor mei 2021!